Oh, pa ta cvetni prah!


Mnogi trpimo v mesecih, ko narava cveti. Alergija na cvetni prah je mučna zadeva in je nikomur ne privoščim. Vsekakor je to sila neprijetna zadeva, ne moreš ji ubežati, lahko jo le omiliš. Drevesa, trave, cvetje..vse cveti skozi tople mesece.
Tokrat bom z vami delila nekaj napotkov kako ravnati v času, ko narava cveti, kaj najbolje pomaga, kaj priporočam, saj se sama že nekaj let vsako pomlad spopadam s to neprijetno rečjo.


Vse naj bo čisto, ampak res čisto!

Bolj kot bo čista hiša, obleke, posteljnina, lasje in vaši hišni ljubljenčki, bolje bo. Cvetni prah se namreč povsod nabira, vseda se v oddeje, posteljnine, plišaste igrače, obleke, lase, vse kar je iz blaga, zato moramo vse to redno prati, na žalost ne gre drugače, kot da posteljnino zamenjamo enkrat na dva tedna, pa še to bi bilo bolje če večkrat vendar nam menjava posteljnine ne vzame ravno minuto časa, tako da časovno žal ne gre, lahko pa prekriješ vzglavnik z brisačo, ki jo vsak dan zamenjaš. Hišno čiščenje, torej brisanje prahu z mokro krpo, pomivanje tal, pranje zaves, blazin iz foteljev ter plišaste igrače ravno tako redno operi, saj se v teh nabira veliko cvetnega prahu. 



Redno si peri roke, dobro je. če v torbici nosiš vlažilne robčke. Vsekakor pa si operi roke vsakokrat, ko božaš naše drage hišne ljubljenčke. Sicer je priporočjivo, da psov v tem času ne puščamo v stanovanje, ampak jaz jih imam preveč rada, tako zelo, da še vedno spijo pri nogah na pojstelji.

Malo Makeup-a ali pa nič

Žal dekletom ne pride v upoštev nanašati veliko makeu-a v času cvetenja, najbolje bi bilo, če ga sploh ne naneseš, če pa že, pa izberi ličila ki so: vodoodporna ter dobro obstojna ali pa jih nanesi minimalno. Preko dneva se ves čas praskamo po obrazu, si manemo oči, brišemo nos, teče na iz očes, zato je priporočljivo uporabiti čim manj ličil, saj te dodatno otežujejo vse te nelagodnosti, na koncu smo šekaste ter razmazane. Sama se izogibam ličil v teh mesecih ampak, ker nimam lepe popolne kože na obrazu, če že nanesem ličila, jih nanesem v minimalni količini. BB krema, uredim si obrvi, ter poudarim trepalnice, pa malo rdečila na lička. Vse to, kot sem že dejala, nanesem v minimalnih količinah, ravno tako da nekako ne izgledam kot strašilo, že tako mi teče iz nosu in oči ter stalno tišim tisti robec k nosu in kiham.

Obleke in lasje

Lase si operem na dva dni, večino pa imam spete v čop, figo, kito, da mi ne lezejo po obrazu, saj konstantno povzročajo alergijske napade, namreč v laseh se nabere ogromno cvetnega prahu. Z oblekami je ravno tako, po enem ali dveh nošenjih so pripravljene na novo pranje. Čim manj drgni z rokavi po obrazu, izogibaj se stiku z obrazom. 



Vreme in zračenje

Ob suhih ali vetrovnih dneh, bodi čim manj zunaj. Veter nosi prah naokoli, če pa je suho, je koncetracija močna. Sama načeloma res ne maram dežja in mokro vreme ampak v teh mesecih se ga pa prav razveselim saj sčisti prah, oblaži koncentracijo, skratka kot hladen tuš kateri ti prija v vročih poletnih dneh. 
Doma prezrači stanovanje v jutranjih urah ter v pozno popoldanskih ter večernih urah, saj je koncentracija takrat najnižja. Pazi da nimaš prepiha, ki bi raznašal prah naokoli po stanovanju.

Zdravila ali zdravljenje

Vsekakor stopi tudi v lekarno po mazilo za oči, kapljice ali tablete, ki pomagajo in malo olajšajo tegobe. Similasan se imenujejo tablete katere jaz uporabljam in so edine, ki mi pomagajo. Žal jih ni moč kupiti v Sloveniji, potrebno je stopiti čez mejo v Avstrijo, kjer jih je možno kupit v tamkajšnih lekarnah.
Lahko pa se odločiš in odpraviš na testiranje, kjer ugotoviš na katera cvetenja si alergičen in alergijo lahko postopoma s terapijami odstraniš. Posvetuj se s svojim zdravnikom, ki ti bo dal primerne informacije. Vsekakor pa se odpravi do zdravnika v kolikor si astmatik in ugotoviš da imaš alergijo na cvetni prah, saj je lahko dosti bolj tvegano in težavno.


Vem, da se sliši zeloo naporno ampak v kolikor želiš omiliti situacijo, se le drži napotkov, verjemi da ogromno olajšajo alergijske tegobe.


Pozdravček,
Andreja

You May Also Like

0 komentarji