Pomen cvetja



8. marca praznujemo pri nas in v približno stotih drugih državah dan žena. Zakaj? V znak enakopravnosti in pravic žensk, praznik pa sega v 19 stoletje, ki so ga prvotno praznovali 19. marca.

Ob našem prazniku drage dame, je simbolično pokloniti cvetje tako medsebojno kot poklon od moškega spola. 
  
  Posamezna cvetlica, šopek ali lončnica, s cvetjem zagotovo ne moreš zgrešiti kadar želiš nekomu simbolično nekaj podariti, no predvsem pri nas nežnejšemu spolu zagotovo ne.           Cvetje v poklon velja po celem svetu, ni važna starost, spol in namen. Cvetje ponazarja najlepši droben poklon in
razveseli prav vsakogar. Pri nas se ga sicer bolj podarja ženskemu spolu kot moškemu vendar ni čisto nič narobe če cvetje poklonimo moškemu.
  Zdi pa se mi da je prav da vemo, čisto tako za splošno razgledanost, kaj ponazarjajo vrste rož in barve, kaj izbrati za praznik, rojstni dan in konec koncev cvetje poklonimo tudi umrlim. 
  Poudarjam, meni osebno je čisto vseeno ali je roza, belo ali rdeče, vrtnica, orhideja ali sončnica, vsako cvetje me zeloo razveseli!

Najbolj pogoste barve cvetlic

RDEČE cvetje - je močna barva, ki ponazarja strast, ljubezen ter pa mladost, spoštovanje in pogum.

ROZA cvetje - nežna barva, ki nagovarja k ljubezni in romantiki. Predstavlja čisto misel in je barva ženskosti ter občudovanja.

BELO cvetje - čistost, nedolžnost, pomaga tudi pri čustvenem in duševnem čiščenju. Primerno je za rojstvo, poroke, obhajila. Pure love.

MODRO cvetje - ponazarja modrost, pogum in resnost. Modro cvetje zmanjša stres in skrbi in se podarja ob rojstvu dečka ali umetnikom.

VIJOLA cvetje - ponavadi se podari ob dosežkih saj ponazarja uspeh, zmago, ter pa ob rojstvu ali rojstenemu dnevu otrok.

RUMENO cvetje - prijateljstvo in veselje, uspeh, ponos. Spodbuda in sreča, Rumena velja za veselo barvo, kot sonce. Simbolizira pa tudi izdajo ter ljubosumje.

Najbolj pogosto cvetje

VRTNICA - kraljica med cvetjem, ki naj bi jo poimenovala boginja Afrodita. Ponazarja ljubezen, strast, moč, predanost, večno ljubezen. Vrtnice uporabljajo za dišave in v kozmetiki, vzorec vrtnice pa se uporablja tudi v tekstilnem modnem svetu.
 
LILIJA - izivira že iz najzgodnejših časov. Ta čudovit cvet ponazarja čistost in neomadeževano lepoto. Simboliziranost kraljevosti in izbranosti, ki se je ohranilo vse do danes.


ORHIDEJA - spada med meni najljubšo vrsto cvetja. Orhidej je veliko vrst, njena edinstvenost in lepota cvetov pa očara prav vakogar. Eksotična cvetlica katero jo najdemo v različnih barvah je cvetlica za uspeh. Podarimo jo lahko sebi ali nekomu, ki je v nečem uspel bodisi finančno ali poslovno. Vsekakor pa bo orhideje vesela prav vsaka ženska, ponavadi podarimo orhidejo kot darilo v poklon za rojstni dan ali obisk.

GERBERA - preprosta vendar fanscinantna. Cvet, ki očara. Je simbol spoštovanja in dobrovoljnosti. 

TULIPAN - Včasih so si ga lahko privoščili le bogati. Danes je finančno dosegljiv vsakomur, no cene so bolj dosegljive kot nekoč. Izvira iz Perzije in Turčije, kasneje pa je postal priljubljen po Evropi. Ponazarja bogastvo.

MARJETICA - Simbolizira nedolžnost, zvestobo, večno ljubezen, srečo, odličnost in pomlad. 

SONČNICA - se obrača za soncem, po tem je tudi dobila ime; simbolizira vero in bogoslužje. Ogromen cvet fascionira, namenjen je bolj ali manj namiznem okrasju. Vonja nima, cveti jeseni. Uporabna je tudi v gospodinjstvu ter je navdih umetnikom.



Pozdravčki,
Andreja

You May Also Like

0 komentarji